Nakliye Faturalarında Tevkifat Nedir?

REKLAM
X

Nakliye faturalarında tevkifat fiili olarak herhangi bir nesnenin taşımacılığı yapıldığı andan itibaren KDV tevkifatının uygulanması gereklidir.

Taşımacılık hizmetini ortaya koyacak olan firmanın sorumluluğundadır.

Firma kendisi dışında farklı bir firmayla iletişime geçerek devretme sistemini kullanıp yük taşıma hizmetini sunacaksa eğer mallar üzerinde tevkifat uygulanması gerekmeyecektir. 

Nakliye faturalarında tevkifat oranı devletin vergi yükümlülüğü bulunan vatandaşların sorumluluğu hale gelmesini sağlayan bir uygulamadır.

Devlet vergi olarak alacak olduğu rakamı güvenceye alabilmek amacıyla alıcı ve satıcı arasındaki tüm sorumlulukları tevkifat ile belirler. 

Nakliye Tevkifatı konularında görsel bir açıklama metni: Nakliye tevkifatı, nakliye faturalarında tevkifat oranı, yük taşımacılığında KDV tevkifatı gibi konular önemlidir. Nakliye faturalarındaki tevkifat oranı ve yük taşımacılığında KDV tevkifatı sınırı 2023 yılında da geçerlidir. Nakliye bedeli tevkifatı, nakliye tevkifat oranı ve nakliye KDV oranı gibi konuların da önemi vardır. Nakliye tevkifat sınırının da önemi vardır ve nakliyede tevkifat oranının da bilinmesi gerekir.
Nakliye Tevkifat Sınırı 2023 – Nakliye faturalarında tevkifat

Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan nakliyat sigortası nedir konumuzu inceleyebilirsiniz.

Nakliyat sigortası nedir?

İÇİNDEKİLER

Nakliye Tevkifat Sınırı 2023

Yeni yasal düzenleme kapsamında 2021 yılı için uygulanan bir resmi gazetede yayınlanan tevkifat sınırı geçerliliğini korumaya devam ediyor. 16 Şubat tarihinde yayınlanan karar kapsamında net olarak 1 Mart 2021 tarihinden itibaren geçerli olan kural tüm mükellefler tarafından uyulması gerekli şeklinde düzenlendi. 

Yurt içerisinde gerçekleştiren nakliyat hizmetlerinde M yetki belgesi hariç tutularak KDV dahil tevkifat faturası 2.000 TL’nin altında bulunanların 2/10 oranında tevkifat göstermesi gerekecek.

Nakliye bedeli tevkifat KDV oranı içerisine dahil edilerek 1000 TL tutarını açtığı andan itibaren 5/10 tevkifat uygulanması gerekliydi. Ardından 2021 yılının Temmuz ayı itibariyle bu rakam 2.000 TL’ye kadar yükseltildi. 

Nakliye tevkifatı, yük taşımacılığı sırasında faturalara uygulanabilen bir vergidir. Nakliye faturalarında tevkifat oranı, nakliye tevkifat sınırı ve nakliye bedeli tevkifat gibi faktörlere göre değişebilir. 2023 yılı için nakliye kdv oranı nedir gibi soruların yanıtı ise resmi kaynaklardan öğrenilmelidir. Yük taşımacılığında kdv tevkifatı da dikkate alınması gereken bir husustur. Nakliye tevkifat oranı da, nakliyede tevkifat oranı gibi faktörlere göre değişebilir.
Nakliye faturalarında tevkifat

Nakliye Tevkifat Hesaplama

Yük taşıma hizmeti sunulurken hesaplaması yapılacak nakliye tevkifat oranı alıcı tarafından uygulanır ve 2/10 oranındadır. 

Nakliye firmasının 1 aylık yapmış olduğu nakliye hizmeti sonrasında ortaya çıkan fatura üzerinden hesaplanacak tevkifat faturasında belirli bir sistematik bulunur. Bu konuya bir hesaplama tablosu üzerinden bakacak olunursa şu detaylara dikkat edilmelidir:

Aralık ayı boyunca nakliye hizmetine yönelik fatura kesimi yapmış bir firma 50.000 TL tutarında toplam fatura bedelini oluşturmuş olduğu düşünüldüğünde KDV oranı eklenerek bir rakam ortaya koyar.

Ardından bu faturalar tek tek 2.000 TL’nin yerinde olduğu varsayıldığında düzenlenen faturaların toplam tevkifat bedeli 9.000 TL olur. 

Oranlama üzerinden firma 1.800 TL KDV ödemesi yapmış olacaktır. Öte yandan bu hesaplama yapılırken yakıt ya da bakım masraflarını hesaba katanlar KDV oranı ile beraber oluşan rakamı daha da düşürebilir. Bunun için faturanın toplam tutarından elde edilen KDV daha önceden hesaplanmış 9000 TL’lik satıştan düşülebilecektir. 

Tevkifatlı Nakliye Faturası Örneği

Tevkifatlı olarak ortaya konacak olan nakliye faturasının belirli grubu temsil eden kişiler ancak kesebilir. Bu fatura kamu kurum özelliği taşıyan tüm meslek kuruluşları ile döner sermaye kuruluşları tarafından kesilebiliyor.

Genel bütçe sürecine dahil edilmiş tüm devlet daireleri ile il özel idareleri belediye ve köyler tevkifat yapabiliyor. Bankalarda bu sürece dahil edilebilir.

Günümüzde tevkifat oranını belirlemek oldukça kolaydır. Bu oranlama yapılırken KDV oranı üzerinden belirlenecek fatura tutarı genel toplam rakamı ele alınarak yapılacak kesinti üzerinden net rakam oluşur.

Bu konuya netlik kazandırmak gerekirse nakliye faturası tevkifat örneği incelenebilir:

Var olan bir fatura üzerine %18lik KDV eklendiğini düşünelim. Bu faturanın 180 TL KDV’ye sahip olduğu anlamına geliyor. Faturanın genel toplamının 1.180 TL olduğu varsayılırsa satıcının 180 TL KDV’yi ödemesi gerekir.

Kişinin tevkifat oranı bulunuyorsa ve kullanılan bu oran 5/10 şeklinde düzenlenmişse 180 TL olan KDV tutarının 5/10’u hesaplanır. Bu da yapılan hesaplama sonrası 90 TL tutarını ortaya koyar. Ortaya çıkan rakam tevkifat bedelidir. 

Tevkifatlı Nakliye Faturası Örneği
Tevkifatlı NakNakliye faturalarında tevkifatliye Faturası Örneği

Yorum yapın